Vill du sikta mot högre höjder kan du hyra en kranbil

Kan vem som helst hyra sig en kranbil när de har lust? Är det bara yrkesmännen som kan hyra en kranbil för att de behöver en i jobbet? Vem får köra en kranbil?

Den som vill hyra eller framför en kranbil behöver ha lite mer på fötterna än bara en lust att köra en sväng. För att få lov att framföra fordonet krävs något som kallas YKB. Det betyder yrkeskompetensbevis. Ett sådant utfärdas av Transportstyrelsen. Har du ett sådant kan du få köra kranbil.

För det första måste du ha en grundutbildning om du vill ha ett yrkeskompetensbevis. Det innebär att du i princip lägger 280 timmar på att utbilda dig så att du kan få lov att köra tunga fordon. Efter en genomgången utbildning har du minst 20 timmars erfarenhet av att köra tung trafik. I slutfasen avläggs ett förarprov på Trafikverkets kontor.

Olika anledningar till att hyra kranbil

Det kan vara bra att kunna hyra en kranbil om man ska arbeta med timmerkranar eller lyfta gods som annars är för tunga att förflytta. Låt oss säga att du arbetar i skogen och fäller träd efter träd. Virket ska fraktas till en annan ort och du behöver en bil för att kunna lyfta upp alla stockarna på ett släp och frakta dem därifrån.


Detta är ett av alla de tillfällen då du kan ha hjälp av en kranbil. Det finns bilar som är anpassade från 13 ton/m och räcker ända till 70 ton/m. En del av dessa har en räckvidd som sträcker sig från 10 till 33 meter. På dessa finns det allt mellan två och fyra axlar. Vid trånga passager eller svår lastning är en kranbil helt perfekt att jobba med.

Att känna till innan du ska hyra en kranbil

Det finns två kategorier av kranar som du bör känna till om du tänker hyra en kranbil. Det finns de som kallas godskranar och om de tar upp till 18 ton/m så räknas de till den lättare klassen. Med andra ord finns det ännu större och mer kapabla kranar.

Andra kranar kallas för timmerkranar och det spelar ingen roll vilken storlek de har för de räknas ändå till det som kallas för den lättare klassen. Med en kranbil i din maskinpark innebär det att du kan använda din monterade kran till att lyfta ett enormt tungt lyft.

Publicerat den
Kategoriserat som Flytt