Gamla golv blir som nya

Idag hittar man en kavalkad av golv att välja mellan, både när det gäller färg och material. Men vilka typer av golv är det som klarar sig längst och finns det golv som blir vackrare med åren?

De äldsta golven man hittat byggdes av trä. Gedigna konstellationer som skiljer sig en hel del från dagens klickgolv och plastmattor. Trots att tekniken går framåt är trä fortfarande det material som står sig bäst mot tidens tand. Visserligen behöver golven restaureras ibland genom slipning och lackning. För trots att det är ett hållbart material kan oöm hantering sätta sina spår. Vilket till viss del kan vara ganska vackert.

Golvläggare med erfarenhet

Att lägga golv är ett hantverk som många tror är enkelt. Men för den som studerat konsten och inte använder sig av klick handlar det om noggrannhet och precision. Dessutom handlar det om att lägga rätt golv i rätt hus. Det ska harmoniera och skapa en helhet tillsammans med övriga bostaden. En del av en golvläggarens vardag är att restaurera gamla golv. Att ta fram den forna glansen genom att fylla i sprickor och hål. Göra en slipning för att ta bort fläckar och ojämnheter. Det är här som kunskap och erfarenhet är som viktigast.

Att veta hur man använder slipmaskinen och vilken typ av sandpapper som ska användas. Hur mycket som behöver eller kan slipas ner. Sedan det avslutande delen när man lägger ytskiktet. Ska golvet lackas för att få en extra hård yta eller oljas för att den vackra ådringen ska komma fram. Läs mer om golvslipning på denna sida: golvslipningstockholm.net